Radyasyon Işınlarının Zararları
22 Temmuz 2024

Radyasyon Işınlarının Zararları

Radyasyon Işınları

Radyasyon ışınları, elektromanyetik dalgalar veya parçacıklar şeklinde enerji iletimi veya aktarımı olarak tanımlanır. Radyoaktif maddelerin alfa, beta ve gama şeklinde yaydıkları ışınlar veya uzayda yayılan herhangi bir elektromanyetik ışınımı meydana getiren unsurların tümüne radyasyon ışınları denir.

Tarihçe

Radyasyon ışınlarını ilk keşfeden kişi, Fransız fizikçi Antoine Henri Becquerel olarak bilinir. Becquerel, ilk defa uranyum tuzunun görünmeyen ışınımlar yaydığını keşfetmiş ve bu keşif, radyasyon ışınlarının bilimsel tarihçesinde önemli bir dönüm noktası olmuştur. Bundan yaklaşık iki yıl sonra, Marie Curie ve eşi Pierre Curie, uranyum elementi ile yaptıkları deneylerde Becquerel'in belirttiği ışınları gözlemlemişlerdir. Bu deneyler sonucunda polonyum ve radyum elementlerini keşfetmişler ve bu iki elementin daha fazla radyasyon ışınımı yaydığını gözlemlemişlerdir.

Radyasyon Çeşitleri

Radyasyon ışınları, oluşum ve yayılım olarak üç kısımda incelenir:

Alfa Işınları

Bir atom çekirdeğinin parçalanması ile ortaya çıkan iki proton ve iki nötrondan oluşan helyum çekirdeklerine alfa parçacıkları denir. Alfa ışınları, bu parçacıkların yayılımı ile oluşur.

Beta Işınları

Beta ışınları da alfa ışınları gibi atom çekirdeğinin parçalanmasından oluşur. Bu parçalanma sonucunda bir elektron veya bir pozitron çekirdekten ayrılır. Bu elektron, çekirdekteki bir nötronun protona dönüşmesiyle oluşur ve atomun kendi elektronu değildir. Çekirdekte bir protonun bir nötrona dönüşmesi sonucunda bir pozitron oluşur. Bu parçacıklara beta parçacıkları ve pozitronlara ise beta+ parçacıkları denir. Bu parçacıklardan, beta ve beta+ radyasyon ışınları oluşur.

Gama Işınları

Gama ışınları, dalga boyu olarak daha kısa olmasına rağmen ışık gibi fotonlardan meydana gelir ve ışık hızı ile yayılır. Atom çekirdeğinden bir alfa veya beta parçacığının ayrılmasından sonra çekirdekte fazladan enerji oluşur. Gama ışınları, bu fazladan enerjinin çekirdekten ayrılması ile meydana gelir. Yüksek enerji seviyesine sahip olan atom çekirdeği kararsız bir yapıya sahiptir. Kararlı bir yapıya sahip olmak için çekirdekten sürekli enerji ayrılır ve gama ışınları da bu çekirdekten ayrılan elektromanyetik enerjidir. Özellikle baryum atomu, yüksek enerji seviyesine sahip ve kararsız bir atomdur ve gama ışınları olarak çekirdekten ayrılır.

Zararlı ve Zararsız Radyasyon Işınları

Alfa, beta ve gama ışınları, elektromanyetik yayılımın en üst bandında yer alır ve insan sağlığına oldukça zararlıdır. Bu yayılımın bir alt bandında yer alan X ışınları da insan sağlığına zararlı radyasyon ışınlarıdır. X ışınlarının bir alt bandında yer alan morötesi (UV) ışınlar, cilt kanseri dahil birçok rahatsızlığa neden olabilir. Morötesi ışınların bir altındaki görünür ışık ise zararsızdır ve görmemiz için gereklidir. Görünür ışığın hemen alt bantlarında mikrodalgalar ve radyo dalgaları bulunur. Mikrodalga fırınlar, cep telefonları ve baz istasyonları bu kategoride örnek gösterilebilir.

Radyasyon ışınları, parçacık tesirli veya elektromanyetik ışınım olsun, birçok zararlı etkilerinin yanı sıra tıpta önemli ve faydalı alanlarda kullanılmaktadır. Örneğin, kanser tedavisinde kullanılan radyoterapi, radyasyon ışınlarının tıbbi uygulamalardaki önemini göstermektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Übeydullah

22 Temmuz 2024 Pazartesi

Radyasyon ışınları hakkında bu kadar bilgi edindikten sonra, günlük hayatımızda maruz kaldığımız radyasyon miktarı sağlığımızı ciddi şekilde etkileyebilir mi? Marie Curie gibi bilim insanlarının keşifleriyle ilgili daha fazla detaylı bilgi nereden bulabilirim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Übeydullah, radyasyonun günlük hayatta maruz kalınan miktarları genellikle düşük seviyelerde olur ve bu seviyelerde sağlık üzerinde ciddi etkileri nadirdir. Ancak, uzun vadede ve yüksek dozlarda maruz kalmak sağlık sorunlarına neden olabilir. Marie Curie ve diğer bilim insanlarının keşifleriyle ilgili daha fazla bilgi edinmek için bilimsel kitaplar, akademik makaleler ve güvenilir internet kaynaklarını inceleyebilirsin. Ayrıca, bilim müzeleri ve üniversitelerin ilgili bölümlerinin web siteleri de faydalı olabilir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Emar Radyasyon

Emar Radyasyon

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kaktüs Radyasyon Nedir?

Kaktüs Radyasyon Nedir?

Elektromanyetik Radyasyon Nedir Zararları Nelerdir?

Elektromanyetik Radyasyon Nedir Zararları Nelerdir?

Hamilelikte Radyasyon Korunma Yolları

Hamilelikte Radyasyon Korunma Yolları

Radyasyon Çeşitleri Nelerdir?

Radyasyon Çeşitleri Nelerdir?

Mr Da Radyasyon Var mı?

Mr Da Radyasyon Var mı?

Güncel

Radyasyon Türleri ve Zararları

Radyasyon Türleri ve Zararları

Güncel

Kozmik Radyasyonun Zararları

Kozmik Radyasyonun Zararları

Güncel

Radyasyonun Etkileri ve Zararları

Radyasyonun Etkileri ve Zararları

Cep Telefonu Radyasyon Oranları Nedir?

Cep Telefonu Radyasyon Oranları Nedir?

Röntgen Radyasyon

Röntgen Radyasyon

Radyasyon Vücuttan Kaç Günde Atılır?

Radyasyon Vücuttan Kaç Günde Atılır?

Radyasyon Birimi

Radyasyon Birimi

Radyasyonun Bebeğe Zararları

Radyasyonun Bebeğe Zararları

Akut Radyasyon Sendromu Belirtileri ve Tedavisi

Akut Radyasyon Sendromu Belirtileri ve Tedavisi